De kunststof industrie: ontwikkelingen in de markt

Kunststof is in veel branches niet meer weg te denken. Of het nu gaat om een halffabricaat, productieonderdeel of eindproduct: kunststof is te vinden van de food- en medische industrie tot in de luchtvaarttechniek en machinebouw. Iedere toepassing van kunststof vraagt om een eigen benadering. Ontwikkelingen in de markt volgen elkaar hierdoor in rap tempo op. Ben je benieuwd naar de laatste trends in de kunststof industrie? Lees er hier alles over.

Kunststof is een belangrijke factor in de circulaire economie

In het onlangs verschenen klimaatrapport van het IPCC werd duidelijk dat klimaatverandering een groot probleem is en dat met name de industrie zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Het belang van een duurzame productie wordt opnieuw benadrukt. Hoewel de kunststofindustrie al jaren kampt met een milieuonvriendelijk imago, kan juist de inzet van kunststof bijdragen aan een circulaire economie. Denk bijvoorbeeld aan de productie van machineonderdelen voor afvalsortering- en recycling, maar ook aan het produceren van materialen voor de opslag van duurzame energie. Technische oplossingen voor dit soort nieuwe problemen zijn in grote mate afhankelijk van de gunstige materiaaleigenschappen van kunststoffen. Neem bijvoorbeeld de chemische resistentie en het isolerend vermogen. De kunststof industrie speelt al een grote rol bij het realiseren van duurzame oplossingen, maar zal zijn rol de komende jaren door de stijgende vraag alleen maar zien toenemen.

Een grotere vraag naar kunststof door ontwikkelingen in de auto industrie

Waar het duurzaamheidsoogmerk in de auto industrie kort geleden nog langzaam terrein won, vinden ontwikkelingen ook hier de laatste jaren razendsnel plaats. In de kunststof industrie zien we dit vooral terug in de toenemende vraag naar thermoplastische kunststoffen die worden gebruikt ter vervanging van metalen onderdelen. Kunststof bewerking voor deze toepassingen is eenvoudiger dan dat van metaal en heeft twee opvallende voordelen: het uitharden gaat snel en het kunststof is volledig recyclebaar. In de auto industrie worden thermoplastische kunststoffen niet alleen gebruikt voor onderdelen zoals aandrijflijnsystemen, maar ook in het exterieur (bodemsystemen) en interieur. Voor de thermoplastische kunststof polyfenyleensulfide (PPS) wordt de grootste groei verwacht, namelijk een stijging in vraag van 8,8% per jaar tot 2025.

De rol van kunststof in de opkomst van Industrie 4.0

Daarnaast speelt kunststof als grondstof een grote rol in technologische ontwikkelingen en de opkomst van Industrie 4.0, ook wel The Internet of Things genoemd. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook eens dit artikel: Hoe verovert circulaire ICT de markt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *