Doe-het-zelf projecten die je nooit zou moeten aanpakken

Als het gaat om het verbeteren van je huis, zijn er de klussen die je helemaal zelf kunt doen, klussen waar je wel wat aan kunt doen en een paar die altijd aan de profs moeten worden overgelaten, vooral als je nieuw bent in dit hele doe-het-zelf ding. Stel jezelf de vraag: ga ik mezelf verwonden? Hoeveel kost het als ik het verpest? En heb ik een vergunning nodig? Als je gewond raakt, schade veroorzaakt of niet voldoet aan de bouwvoorschriften, kun je uiteindelijk duurder uit zijn. Hieronder enkele waarschuwingen voor doe-het-zelfprojecten.

Ga niet zelf het dak op

Moeten je dakpannen vervangen worden? Of moet er een compleet nieuwe dakconstructie gemaakt worden? Bel dan een dakrenovatie expert en ga niet zelf het dak op. Er zijn ontzettend veel veiligheidsmiddelen nodig, waar de profs allemaal over beschikken en jij waarschijnlijk niet. Hiernaast kan een goede dakrenovatie niet alleen nodig zijn, maar het verhoogt ook de woningwaarde en verbetert isolatie. Het is daarom zonde als je hierop bespaart en er iets mis gaat!

Ken je grenzen rond elektrische bedrading

Als je je zelfverzekerd voelt, ga je gang en installeer je een dimmerschakelaar of verwissel een lamp. Maar als je geen gediplomeerd elektricien bent geworden – laat de rest van de bedrading dan over aan een professional. Jezelf een schok geven of een brand aansteken komt maar al te vaak voor, en een gevaar dat het waard is om te vermijden.

Verwijder nooit een muur waarvan je niet helemaal zeker weet of deze niet essentieel is

Sloopwerk kan zeer bevredigend zijn, maar voordat je met een hamer tegen de muur aanslaat, vraag je een aannemer om te bevestigen dat deze niet dragend is. Je kunt gewond raken, maar zelfs als dat niet gebeurt, loop je het risico dat het plafond of dak instort. En dat was nu niet helemaal de bedoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *