Doe-het-zelf traprenovatie: de voors en tegens

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je het uiterlijk van jouw trap wilt veranderen of een frisse nieuwe look en inrichting wilt geven. Jouw trap kan de hoofdattractie van je huis zijn. Een prachtig vormgegeven leuning, het efficiënt gebruik van de opbergruimte eronder en de juiste kleuren op de treden aanbrengen, zijn allemaal waardevolle aandachtspunten. Redenen genoeg voor een (doe-het-zelf) traprenovatie.

De problemen bij een doe-het-zelf traprenovatie

De verleiding om te haasten is de grootste vijand bij het doen van een doe-het-zelf traprenovatie. Want het niet uitvoeren van de juiste voorbereiding, leidt tot een onbevredigend eindresultaat.

De gebruikte houtsoorten

Sommige houtsoorten kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen vloeistoffen en zullen daardoor vlekken. Als jij dit niet weet, dan kan dit ertoe leiden dat sommige doe-het-zelvers direct al het onmogelijke proberen te bereiken.

Teveel of te weinig verf of beits

Een juiste keuze van de afwerking is essentieel. Teveel of te weinig verf of beits aanbrengen is ook een veel voorkomende fout. Er worden over het algemeen dunne lagen aanbevolen. Alle vloeibare producten moeten ook goed geroerd worden. Er moet voor een betere afwerking tussen de lagen door ook met zeer fijn schuurpapier gewerkt worden.

De veiligheidsconstructie van de trap

Sommige delen van een trap zijn bovendien een integraal onderdeel van de constructie, zoals bijvoorbeeld de onderkant van de trap pilaren waar het loopvlak en de stootrand elkaar ontmoeten. Het is sterk aan te bevelen om hier als doe-het-zelver niet aan te komen. Schakel voor jouw eigen veiligheid dus zonder meer een professional in als je kapotte of verrotte treden en stootborden hebt.

Simpel uit te voeren doe-het-zelf traprenovatie ideeën

Denk bij een doe-het-zelf traprenovatie vooral aan de tijd die je eraan besteedt en jouw vaardigheden. Hoe groter de renovatie, hoe meer tijd je nodig hebt, evenals meer vaardigheden. Er zijn gelukkig diverse DIY trap make-overs die niet zo moeilijk uit te voeren zijn.

Upgrade je trap met een lik verf

Niets is eenvoudiger dan het gebruik van een blik verf. Als jouw traptreden verkleurd of dof zijn, dan fleur jij ze weer snel met een nieuwe verflaag op. Kies een verf tint die perfect bij het kleurenpalet van jouw huis past.

Als je saaie trap volgens jou echt aan een nieuwe persoonlijke look toe is, dan levert het aanbrengen van een ombre look absoluut een heel gaaf effect. Als je echt iets spectaculairs wilt, dan is een regenboog trap een ander idee. Mits dit natuurlijk bij de rest van jouw woning past!

Echte tegels in plaats van verf

In plaats van verf zou je ook aan tegels kunnen denken. Tegels zijn simpelweg geweldig: ze zijn licht van gewicht, duurzaam en leveren een zeer chique en verfijnde uitstraling. Met tegels kan het creëren van een afwisselende reeks van patronen en kleurcodes voor elke opstaptrede ook een zeer unieke trap creëren. Een trap die de esthetische aantrekkingskracht van jouw huis flink kan verbeteren.

Koop een traploper

Je zou ook voor een (nieuwe) traploper kunnen kiezen. Ga echter niet voor een saai ontwerp omdat deze goed bij de kleur van de leuning past. Ga liever voor iets stijlvols en elegants dat zowel beter voor de ogen als voor de voeten is.

Pak de leuningen aan

Het maakt niet uit hoeveel werk en geld jij in jouw trap steekt, al je verouderde leuningen kunnen vrijwel alle inspanningen behoorlijk overschaduwen. Toon daarom wat extra liefde aan je balustrade door het een nieuwe verflaag te geven of het oppervlak ervan te polijsten. Het bijwerken van jouw trapleuningen is misschien wel de snelste en minst gecompliceerde manier om je trap op te knappen.

Een opgewaardeerde trap geeft niet alleen een fris gevoel aan jouw huis maar verstrekt het ook een chique en moderne uitstraling. De bovenstaande budgetvriendelijke tips zullen je trap zeker een bijzondere doe-het-zelf make-over geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *