Duurzaamheid opent deuren

Want de manier waarop we de afgelopen decennia hebben geleefd, sluit ze juist. We zijn zowaar onze schepen achter ons aan het verbranden als mensheid.

En dat is doodzonde. Want waarom, om even in deze metafoor te blijven, zouden we dat in vredesnaam doen? In plaats daarvan kunnen we er ook juist voor kiezen om die schepen af te breken zodra ze uit de roulatie worden genomen. Laten we de onderdelen bewaren en opnieuw gebruiken. Voor nieuwe schepen of hele andere toepassingen. En daarmee onze Aarde redden.

Hoe draagt dit precies bij aan een betere wereld? Nou, onze reserves raken zo langzamerhand op. Wat onuitputtelijk leek is dat uiteindelijk niet gebleken. Het beste alternatief is dan ook om geen nieuwe fossiele brandstoffen aan te maken of emuleren maar te hergebruiken.

Dat concept is natuurlijk niet nieuw, maar wordt wel steeds noodzakelijker. Wanneer jij een behoorlijk groot gebruiksvoorwerp niet meer nodig hebt, zorg er dan voor dat het naar een partij gaat die er iets mee kan. Eentje die jouw spullen een nieuw leven geeft door er nieuwe producten van te maken. Zo wordt het milieu niet belast en worden onze natuurlijke reserves weer opgespaard.

Maar goed. Laten we dit even op jou betrekken. Zodra jij toe bent aan een renovatie, kun je ook flink recyclen. En/of er juist voor zorgen dat dit niet nodig is door de juiste keuzes te maken!

Milieubewuste keuze

In plaats van hout, afkomstig van bomen die juist voor zuurstof en een gezonde leefomgeving zorgen, kun je ook kiezen voor kunststof wanneer je om een deur, een kozijn of ander onderdeel van je woning verlegen zit. Keert zich dat nou niet heel erg tegen wat we zojuist hebben gezegd? Nee hoor.

Tegenwoordig worden de meest duurzame kunststof namelijk op een manier geproduceerd die het milieu zo min mogelijk belast. Ze zien eruit als deuren van echt hout maar gaan nog vele jaren langer mee. Dat bedoelen weer dus met recyclen niet nodig hebben: een product als dit hoef je meestal pas te vervangen wanneer je het zat bent, niet omdat het stuk gaat. Kies een model uit dat perfect bij je past. Je hoeft er alleen zelf nog even bijpassend zwart deurbeslag bij aan te schaffen. Of in een andere kleur, uiteraard.

Budget

Misschien ben je niet vermogend genoeg om bij een metamorfose van je woning alle onderdelen te vervangen met de meest milieubewuste alternatieven. Dat geeft niet. Doe gewoon wat je wel kunt. Of voer de renovatie in fases uit, zodat je woning langzaam maar zeker gaat voldoen aan het ideaalbeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *