Hoe breng je meer licht in een donkere kamer

Omdat we over het algemeen veel tijd binnenshuis doorbrengen, is het logisch dat de verlichting in je woning jouw prioriteit moet hebben. Want al die binnenruimtes met een gebrek aan natuurlijk licht, zullen naast de esthetiek, ook zeker je humeur beïnvloeden. In plaats van op een ingrijpende renovatie te vertrouwen, hebben we hier een aantal eenvoudige oplossingen om ook in jouw huis meer licht aan te brengen.

Verf het plafond wit en maak de vloeren lichter

Een donker plafond kan een kamer bijzonder klein doen lijken. Om de ruimte meteen op te fleuren, geef je het plafond daarom een nieuwe witte verflaag. Zware houten balken kunnen een ruimte ook verduisteren. Verf deze ook, en ze zullen al bijna verdwijnen.

Maak wat er zich onder de voeten bevindt ook licht van kleur. Als je een donkere vloer niet kunt oververven of vervangen, bedek het dan met een licht gekleurd vloerkleed en je zult onmiddellijk een helderheid in de ruimte aanbrengen.

Gebruik een zonnebuis

Een zonnebuis, ook wel een solatube genoemd, is een perfect alternatief voor een dakraam om meer zonlicht naar het interieur van een gebouw te leiden. Deze unieke solatube oplossingen kunnen helpen om jouw huis permanent te verlichten zonder extra energie te verbruiken of je elektriciteitsrekening te verhogen. Een handige doe-het-zelver kan er zelf eentje plaatsen.

Beperk de donkere kleuren enkel tot accenten

Kleur is een prachtig ontwerpgereedschap. Maar een te donkere tint kan ervoor zorgen dat een kamer benauwd aanvoelt. Als een kamer te donker is, beperk je dan bij alle donkere kleuren tot een enkele muur of accenten. Schilder de andere muren lekker licht en helder.

Minimaliseer het aantal meubels

Log en donker meubilair overweldigt een kamer, waardoor het een stuk donkerder aanvoelt. Verwissel deze onhandige massieve meubels voor meer open exemplaren met veel ruimte eronder en lichte tinten. Dit zal stiekem meer licht in een kamer te brengen omdat je met de lichtere effen stoffen en designs zo de illusie van helderheid creëert. Zo weerkaatst er immers meer natuurlijk daglicht op.

Maak gebruik van diffuse verlichting en helderdere LED lampen

Gebruik muren en plafonds als reflectoren om jouw verlichting te maximaliseren. Plaats je lampen en verlichtingsarmaturen zo dat ze op andere oppervlakken schijnen. Het is de hoeveelheid lumen die er hierbij toedoen en dus niet het aantal watt. Verwissel enkele LED lampen voor lampen met een hoger lumen en je zult de intensiteit van het licht in de kamer direct al merken.

Voeg een spiegel toe

Plaats strategisch een spiegel in een donkere kamer en deze zal het licht weerkaatsen waardoor de kamer gelijk helderder en groter aanvoelt. Grote spiegels met slankere frames zijn het beste omdat die het licht prima reflecteren en minder onhandig en opdringerig aanvoelen.

Maak gebruik van een glazen deur

Als je zonder problemen een meer permanente verandering in je ruimte kunt aanbrengen, verwissel dan een massieve deur voor een glazen deur. Als het om een buitendeur gaat, dan vergroot dit gelijk het natuurlijke licht in de kamer. Als het een binnendeur is dan zal de kamer toch opener en helderder aanvoelen.

Als je een fan van een lichte en luchtige ontwerpstijl bent, dan kan het wonen in een huis zonder al te veel natuurlijk licht een flinke domper zijn. De bovenstaande tips zullen je gelukkig vlot in staat stellen om je meer verlichting in zo’n kamer te brengen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *