Maak gebruik van vingerlassen

Vingerlassen is een term die u misschien nog niet eerder gehoord hebt en kan ook wel een misleidende indruk geven. Lassen wordt vaak in verband gebracht met metalen, maar hier spreken we over hout. Ja, ook hout kan gelast worden en het leidt tot een duurzaam, sterk en stabiel product dat hierdoor voor tal van toepassingen een perfecte oplossing biedt. Het vingerlassen van hout is zo’n slimme oplossing.

Wat is vingerlassen

Met de techniek van het vingerlassen kunnen korte stukken hout aan elkaar gelast worden tot mooie, sterke en stevige balken. De uiteinden van de stukken hout worden bewerkt tot een kamvorm waarvan de tanden vervolgens aan elkaar gelast worden. Het is een methode die een stuk meer stevigheid biedt dan het traditionele lijmen.

De voordelen van vingerlassen

Vingerlassen mag dan bij het grote publiek een vrij onbekende techniek zijn, het heeft al op meerdere vlakken zijn nut bewezen en biedt tal van voordelen voor de gebruiker.

De maat van de balken is vrij te kiezen

De vingerlastechniek laat toe balken te vervaardigen in elke mogelijke lengte. De stukken hout kunnen zonder probleem in aantal aan elkaar gelast worden en bieden nog steeds de stevigheid en sterkte die het vingerlassen zo uniek maakt. Een perfecte oplossing voor projecten met maatwerk dat afwijkt van de standaardafmetingen.

Het is een duurzame oplossing

Het gebruik van losse stukken hout om tot een nieuwe bruikbare balk te komen, zorgt ervoor dat er slechts een absoluut minimum aan resthout overblijft. U kan ervan uit gaan dat stukken vanaf ongeveer 20 centimeter geschikt zijn om aan elkaar te lassen, waardoor zelfs de stukken die anders als onbruikbaar zouden bestempeld worden nu wel nog hun nut hebben. Bovendien kunnen verschillende houtsoorten gebruikt worden, wat ook weer tot een kleiner verlies leidt en wat maakt dat er kan gekozen worden voor sneller groeiende houtsoorten die een lagere belasting opleveren.

Het is een onderhoudsvriendelijke keuze

Hout met vingerlas laat geen water door waardoor er geen kans op rotten van het hout ontstaat en waardoor tevens slechts een minimum aan onderhoud nodig is om de balken lange tijd in perfecte staat te houden.

U kunt genieten van sterke en stevige balken

Vingerlassen is absoluut te verkiezen boven lijmen omwille van de stevigheid. Balken die aan elkaar gelijmd werden, blijven op de hechtingsplaats altijd een zwakke plek vertonen, wat bij vingerlassen niet het geval is. Omdat de stukken als het ware in elkaar gehaakt staan om te lassen, wordt de stevigheid alleen nog maar vergroot. Dit maakt de balken bijvoorbeeld erg geschikt voor gebruik in kozijnen.

Hoe werkt vingerlassen in JIT?

Just in time

Voor houtbewerkers is het aanleggen van een voorraad een hele opgave naar stockageruimte toe. De omvang van de balken vraagt een grote ruimte en dat gaat met een aanzienlijk kostenplaatje gepaard. Het Just in time principe zorgt voor een optimale afstemming tussen productie en levering. Geen onnodige voorraden meer, geen stockagekosten meer en een efficiënte manier van werken voor iedere afnemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *