Tips voor wie zelf een terras gaat aanleggen

Zelf een terras aanleggen: het klinkt heel gemakkelijk. Spijtig genoeg is de realiteit anders. Voor een mooi eindresultaat is het belangrijk om rekening te houden met onderstaande tips.

De ideale ligging

Je denkt er waarschijnlijk aan om het terras vlak tegen je woning te leggen. Helaas is dat niet altijd de ideale plaats. Afhankelijk van de schaduw, wind en andere praktische overwegen is het misschien interessanter om een andere plek te kiezen. Of wat dacht je van twee aparte terrassen: eentje met in de schaduw en eentje met veel zonlicht?

Voorzie een goede fundering

Wanneer je terrastegels op volle grond legt, zullen ze na verloop van tijd wegzakken. Je hebt dus een stevige fundering nodig. Hiervoor graaf je eerst de oppervlakte van het terras uit tot een diepte van minstens 15 cm. De overtollige aarde laat je afvoeren door een containerfirma. Nadien vul je de uitgegraven ruimte met gestabiliseerd zand. Beton mag je NIET gebruiken, want dat is niet waterdoorlatend.

Belangrijk: wanneer er op het terras een pergola of veranda komt, moet je diepere funderingen plaatsen en eventueel isolatie aanbrengen (meer info). 

Zorg voor een lichte helling

Het klinkt misschien raar, maar een terras mag niet waterpas liggen. Je hebt namelijk een kleine helling nodig om het regenwater af te voeren. Een hoogteverschil van 1 tot 2 cm over een lengte van 1 meter (hellingspercentage 1% of 2%) is voldoende. 

Vraag hulp

Helemaal alleen een terras leggen is bijna onmogelijk. Er is namelijk teveel werk: tegels op maat zagen, aanvoeren, plaatsen, aankloppen… Het werk gaat veel vlotter wanneer je de hulp van familie of vrienden vraagt. 

Denk aan verlichting en stopcontacten

Heb je al aan de tuinverlichting gedacht? Een paar spots rond het terras zijn niet alleen mooi, maar ook erg praktisch. Tijdens de aanleg moet je dan wel de nodige voedingskabels plaatsen. Dat geldt ook voor buitenstopcontacten die je aan het terras wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *