Traptreden vervangen: zelf doen of een professional inschakelen?

Last van een krakende trap of zijn de treden van je trap beschadigd? Door veelvuldig gebruik zijn ook traptreden soms aan vervanging toe. Naast dat kapotte treden storend zijn, kunnen ze ook gevaarlijke situaties veroorzaken. Dat wil je natuurlijk voor zijn. Of het voldoende is om zelf enkele treden te renoveren of dat een professional beter de gehele trap kan aanpakken, hangt af van een aantal factoren. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee dient te houden bij traprenovatie van een dichte trap en een open trap. 

Redenen voor renovatie

Er zijn allerlei redenen waarom een trap aan vervanging toe is. Denk bijvoorbeeld aan krakende of beschadigde treden of aan vlekken op de treden die er niet meer uit gaan. Dit kunnen vervelende redenen zijn, vooral wanneer het meerdere treden betreft. Vaak kenmerken deze problemen het einde van de levensduur van de trap. Professionele renovatie is dan eigenlijk onontkoombaar. 

Zelf traptreden vervangen

Of het verstandig is om zelf traptreden te vervangen, hangt af van een aantal factoren: het materiaal van de trap, het aantal treden, de plaats of positie van de trap, je eigen handigheid, de benodigde tijd en hoelang je wilt dat de nieuwe trap meegaat. Vaak wordt er te makkelijk gedacht over het renoveren van de trap en denken mensen dat ze het prima zelf kunnen. Echter vergeten sommigen dat het echt precisiewerk is en dat materialen duur kunnen zijn. Het eindresultaat: je stopt er veel tijd en geld in en een paar maanden later kan je weer aan de gang. Voor de lange termijn is dit daarom niet de meest verstandige oplossing.

Professionele hulp

Door het inschakelen van een professional wordt het probleem aangepakt bij de bron. Daardoor weet je zeker dat je voorlopig geen onderhoud meer hebt aan je trap. Bij een onderhoudsvrije traprenovatie worden er over de bestaande treden op maat gemaakte overzettreden geplaatst. Daarbij kun je kiezen tussen overzettreden van hout, HPL of vinyl. Deze worden met een speciale traprenovatielijm gemonteerd waardoor krakende treden verleden tijd zijn. Eindstand: je bezorgt niemand meer overlast door krakende treden, je trap gaat weer een aantal decennia mee, je hebt voorlopig geen onderhoud meer aan je trap (op een schoonmaakbeurt na) en je trap is weer 100% veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *