Wat weet je over vingerlassen?

Ga je verbouwen of heb je een nieuw raamkozijn nodig? Voor de meeste houttoepassingen in en om het huis ben je op zoek naar hout dat een lange levensduur heeft en daarbij ook een hele stabiele en stevige constructie garandeert. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van vingerlassen? Deze techniek heeft alles waar je naar op zoek bent. En het is niet alleen stevig, maar ook nog eens goed voor het milieu.

Wat is vingerlassen?

Vingerlassen is een geautomatiseerde techniek die op hout wordt toegepast. Normaal gesproken is lassen iets dat bij metaal hoort. Door verhitting worden de componenten op elkaar gelast. Bij vingerlassen maakt men geen gebruik van verhitting, maar de verbinding tussen de houten delen wordt wel op een andere manier tot stand gebracht. Dit gebeurt door het perfect in elkaar zetten van de beide houten delen met behulp van een freesfiguur. Dit figuur heeft de vorm van een vinger. En daar komt de naam dus vandaan. Doordat dit een machinaal proces is, sluit alles naadloos op elkaar aan. Daarnaast wordt er nog lijm toegevoegd voor extra stevigheid en een goede hechting.

Waarom is vingerlassen zo geschikt voor toepassing in huis?

Als hout met de vingerlastechniek in elkaar is gezet, kun je ervan uitgaan dat het kaarsrecht is. Door het proces verdwijnt de natuurlijke spanning uit het hout, waardoor deze garantie gegeven kan worden. Dat is al een voordeel bij het aanbrengen van raamkozijnen of het plaatsen van een deur. Daarnaast is het voordeel dat het mogelijk is om alle maten die je maar wilt, te leveren. Je hebt dus geen zorgen of de standaardmaten die je in een reguliere winkel zou moeten kopen, wel kloppen. Want met het vingerlassen weet je zeker dat het altijd past. Ook kiest je de houtsoorten die je wilt. Je bent dus niet gebonden aan een assortiment dat eigenlijk niet bij de stijl van jouw huis past.

Duurzaam en goed voor je portemonnee

Dankzij de techniek van het vingerlassen kan er met verschillende houtsoorten gewerkt worden om de sterke constructie te garanderen. Je hebt dus de keuze uit zeer veel verschillende, duurzame houtsoorten. Daarnaast is er bij het produceren vrijwel geen afval. Stukken hout van 30 centimeter die eventueel over zijn, kunnen weer opnieuw gebruikt worden voor de constructie van een ander raamkozijn. Dat maakt niet alleen dat er minder afval overblijft, het zorgt er ook voor dat er minder kosten zijn. Want uit een stuk hout kan meer product gehaald worden. En dat houdt de kosten ook voor jou als consument lager.

Wat kun je met vingerlassen doen?

Het vingerlassen is een proces dat door een gespecialiseerd bedrijf moet worden uitgevoerd. Er is tenslotte vakkennis voor nodig en natuurlijk ook de machines om de houtconstructies te maken. Maar er is veel mogelijk met vingerlassen. Kies je favoriete houtsoort uit voor kozijnen en deuren. Of pas het toe voor een geheel eigen ontwerp van je meubelen, het parket in de huiskamer of bij het aanbrengen van traptreden. Met vingerlassen heb je een uniek houtwerk in huis wat de blikvanger van je woning kan zijn, zowel buiten als binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *