Zelf de oude tl-verlichting vervangen door ledverlichting

In veel woningen zijn er nog steeds tl-armaturen te vinden. Lange tijd waren tl-buizen een populaire vorm van verlichting, maar tegenwoordig zijn ze voorbijgestreefd door de duurzamere ledverlichting. Als doe-het-zelver is het niet zo moeilijk om de oude tl-buizen te vervangen door ledverlichting. Daarvoor gebruik je LED-tl-buizen. Dergelijke buizen gaan veel langer mee, tot wel dertig jaar, en zorgen voor een flinke besparing op de energierekening. Deze besparing kan tot wel vijftig procent bedragen.

Een duurzame led-tl-buis kiezen

Begin altijd eerst met een nieuwe led-tl-buis te kiezen. Houd daarbij rekening met een aantal zaken. Van belang is bijvoorbeeld de kleurtemperatuur. In een ruimte waar het wat knusser en gezelliger mag zijn, is een warme kleurtemperatuur aan te raden. Wil je net heel precies te werk gaan, bijvoorbeeld in je garage of in je hobbyruimte? Kies dan voor koude kleurtemperaturen die min of meer overeenkomen met de kleur van natuurlijk daglicht. Een kleurtemperatuur van 4000 tot 6000 K is dan een goede keuze. Voor een warmere kleur kies je voor ongeveer 2700 tot 3000 K.

Oude tl-armatuur voorbereiden op de nieuwe tl-buis

Schakel de stroom uit, zodat je geen elektrische schok krijgt. In veel gevallen zal je de oude tl-armatuur gewoon opnieuw kunnen gebruiken om de led-tl-buis te monteren. Dan moet je wel de starter vervangen door een speciale ledstarter. De oude starter kan je gemakkelijk uit de armatuur draaien. Het is aan te raden om ook het voorschakelapparaat te verwijderen door de armatuur open te maken en de draden door te knippen, waarna je deze verbindt met een kroonsteen. Je kan uiteraard ook altijd kiezen voor een nieuwe armatuur, maar dat is in principe dus niet nodig.

De nieuwe tl-buis plaatsen

De oude tl-buis is heel gemakkelijk uit de armatuur te halen. Houd het met beide handen vast en draai het een kwartslag. De buis zou uit de armatuur moeten glijden. Ook het plaatsen van de nieuwe tl-buis is allesbehalve moeilijk. Daarvoor duw je de led-tl-buis in de lampvoetjes en draai je een kwartslag om het vast te maken. Trek even zachtjes aan de buis. Als alles goed is, zou het niet mogen bewegen. Schakel nu de stroom opnieuw in en test de nieuwe lamp. Het duurt enkele seconden voordat de lamp aangaat.

Als de oude tl-lamp tijdens het vervangen breekt, kan er een beetje kwik vrijkomen. Dit is giftig, zelfs in lage hoeveelheden. Houd dan meteen andere personen en dieren uit de buurt, doe snijbestendige handschoenen aan en ruim alles op. Doe alles in een gesloten zak. Kleine stukjes stof neem je op met een wegwerpdoekje. Gebruik bij voorkeur geen stofzuiger en als je het toch doet, doe je nadien meteen de stofzuigerzak weg. Ventileer de ruimte vervolgens gedurende enkele uren. Goed om te weten: led-tl-buizen verbruiken niet alleen veel minder energie, maar bevatten ook geen kwik en zijn dus veiliger.

De oude tl-buis correct inleveren

Een tl-buis mag je nooit bij het restafval of in de glascontainer gooien. Breng het naar het containerpark. Ook afgedankte armaturen breng je naar het recyclagepark. Oude tl-lampen bevatten giftige stoffen en horen bij het klein gevaarlijk afval. Maak de lamp dus zeker niet kapot. Bij veel verkooppunten waar je nieuwe lampen kan kopen, kan je ook je oude tl-lamp kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *