Enkele dingen die je moet weten over het gebruik van asbestdaken

Wanneer je een huis bouwt, is de materiaalkeuze voor het dak een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden. Het gebruik van asbest dakbeschot komt nog vaak voor in woningen of in oude gebouwen. Als je momenteel echter een huis aan het bouwen bent, zijn er natuurlijk veel keuzes van andere veiligere dakbedekkingsmaterialen die je kunt gebruiken. Als je huis op dit moment echter nog een asbest dak gebruikt, moet je het volgende weten. Asbest is een product en de naam van een aantal natuurlijke mineralen die in de oudheid vaak werden gebruikt als daken voor gebouwen vanwege hun sterkte, duurzaamheid, brandwerendheid en ook lage prijzen. Bij langdurig gebruik van het asbest dak komen de asbestbindingen echter vrij en komen stoffen vrij die schadelijk zijn en de gezondheid kunnen schaden. Daarom dien je op dit moment onderhoud en onderzoek aan je asbest dak uit te voeren met een methode die in overeenstemming is met de bestaande regelgeving.

Voer onderzoek uit om de negatieve effecten van asbest te verwijderen

Woon je momenteel in een woning die lange tijd is gebouwd, zoals voor 1994, dan moet je een asbestonderzoek doen om de mate van schade of vrijkomen van los asbest te achterhalen. In dit geval kun je het niet zelf doen. Je dient je te laten begeleiden door een professional op het gebied van asbestverwijdering en inventarisatie. In oude gebouwen waar nog asbestdaken worden gebruikt, heeft de lokale overheid regels opgesteld met betrekking tot het verwijderen en inventariseren van asbest.

Wil je je asbest dak vervangen?

Asbest is eigenlijk een betrouwbaar dakbedekkingsmateriaal. Het heeft de kenmerken sterk, duurzaam, water- en brandwerend te zijn en relatief eenvoudig te installeren. Als je asbest dak niet beschadigd is of de bindvezels niet loskomen, dan is het veilig voor je gezondheid. De asbestbindende vezels zijn echter niet te zien, dus je weet niet hoe de staat ervan is. Daarom is het noodzakelijk om gebruik te maken van de diensten van een dak inspectie om onderzoek te doen en een rapport te maken over de toestand van de asbest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *