Onderhoud van een heggenschaar

Bij het snoeien van heggen en struiken hechten plantensappen, hars en vuil zich aan de messen van de heggenschaar. Als die niet verwijderd worden, vermindert dat het snijvermogen van je heggenschaar. Ook takjes en bladeren die tussen de tanden van de messen vastzitten, kunnen de werking van de machine bemoeilijken. Als je een heggenschaar opbergt zonder te reinigen is de kans groot dat er roest ontstaat. Door de messen van je heggenschaar regelmatig schoon te maken en te slijpen bescherm je de machine tegen voortijdige slijtage en zorg je voor een langere levensduur.

Messen van de heggenschaar reinigen

Met de handige Care & Clean kit van STIHL voor heggenscharen en heggenscharen op steel wordt het reinigen een stuk gemakkelijker. Deze onderhouds- en reinigingsset bestaat uit een bus Superclean en een tube Multilub. Met de STIHL Superclean smeer je de messen, verwijder je de harsophoping en bescherm je de messen van de Stihl heggenschaar tegen de inwerking van zuren. Daarnaast voorkomt het ook roestvorming. Na elk gebruik van je heggenschaar spuit je het snijgereedschap in met de Superclean en zet je vervolgens de messen even kort in beweging. Doordat je de messen kort in beweging zet wordt het smeermiddel beter over de afzonderlijke tanden en in de ruimtes tussen de tanden verdeeld.

De STIHL Multilub is hoogwaardig transmissievet met een uitstekende hechting en smering. De Multilub is geschikt voor het smeren van alle aandrijfmechanismen van heggenscharen, heggenscharen op steel en elektrische zagen. De Superclean en Multilub is naast een kit ook los verkrijgbaar.

Messen slijpen

Naast het reinigen worden de messen na verloop van tijd ook bot door de hars en het vele gebruik van de heggenschaar. Als je merkt dat de heggenschaar niet meer snijd zoals gewoonlijk, dan betekent dit dat de messen opnieuw geslepen moeten worden. Het beste is eigenlijk om de messen te slijpen voor dat ze duidelijke tekenen van slijtage vertonen, want de levensduur van je heggenschaar hangt sterk af van een regelmatig onderhoud. Daarom raden we aan om de messen ongeveer om de 50 werkuren te slijpen. Je kunt de heggenschaar laten slijpen door een gespecialiseerd iemand of met de juiste materialen zelf slijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *