Wat zijn de voordelen van de vingerlastechniek?

Wanneer je toe bent aan een nieuwe set kozijnen of je tuin wil opleuken met nieuw buitenmeubilair loont het je te verdiepen in de vingerlastechniek. Als handige doe-het-zelver heb je vast wel eens gehoord van deze techniek, die breed wordt toegepast in de houtbewerking. Op het eerste gezicht oogt zo’n vingerlas misschien ingewikkeld. Het is echter zeker aan te raden om van de vingerlastechniek gebruik te maken wanneer je van losse stukken hout één geheel wil maken. 

De vingerlastechniek uitgelegd

Anders dan je misschien zou verwachten heeft de vingerlastechniek weinig met lassen te maken. Een vingerlas is namelijk een techniek om twee stukken hout aan elkaar te bevestigen. Dit gebeurt door twee precies in elkaar passende frezen te creëren, bijvoorbeeld op de uiteinden van twee planken die samen een kozijn moeten worden. Deze frezen hebben grofweg de vorm van een hand met uitgestoken vingers, waaraan de vingerlastechniek dan ook zijn naam dankt. Doordat de ‘vingers’ op beide houten onderdelen in elkaar grijpen wanneer ze tegen elkaar aan worden gedrukt, zorgt een vingerlas vaak voor meer stevigheid dan zomaar aan elkaar gelijmde planken. Overigens bevindt zich vaak een laagje houtlijm op de gevingerlaste onderdelen, om de verbinding extra te versterken. Hierbij zorgt de geribbelde vingerlas voor een fors groter lijmoppervlak ten opzichte van twee vlakke aan elkaar gelijmde onderdelen.

De pluspunten van de vingerlastechniek

Betere bescherming tegen kou, vocht en aantasting

Wie wel eens een oud kozijn heeft bekeken is vast bekend met het probleem van hout. Wanneer twee planken net aan elkaar gelijmd zijn lijkt de verbinding bijna naadloos te zijn. Vorst en vocht echter zorgen al vrij snel dat het hout vervormt, en dat een nauwe kier breder wordt. Het ribbelpatroon van een vingerlas maakt het echter een stuk moeilijker voor aantasting om het verbindingspunt tussen beide onderdelen te bereiken. Dit maakt dat je kozijn, tafel of plantenbak een veel langere levensduur heeft. De nauwere aansluiting met behulp van de vingerlastechniek draagt verder bij aan een betere isolatie, waardoor de kou ’s winters niet door je kozijnen naar binnen komt.

Vermindering van de natuurlijke werking van hout

Met het verstrijken van de jaren wil hout nog wel eens vervormen. Met name de punten waarop twee verschillende planken of balken aan elkaar bevestigd zijn vormen hierbij zwakke punten. Door gebruik te maken van de vingerlastechniek perk je dit probleem in. De vingerlas vermindert de natuurlijke spanning op het hout, waardoor een balk kaarsrecht is, en dit ook gedurende langere tijd blijft.

Goed voor het milieu

Heb je voldoende korte planken, maar heb je een wat langere balk nodig? Dan loont het vaak niet om deze kortere balken met wat spijkers of houtlijm zomaar aan elkaar te bevestigen. De kans is immers vrij groot dat beide balken alsnog weer losbreken. De stevigheid die een vingerlas biedt maakt dat je met deze techniek toch de twee balken duurzaam aan elkaar bevestigt. Die twee kleine balken hoef je dus niet weg te gooien en ook een gloednieuwe langere balk hoef je niet aan te schaffen. Dat dit goed is voor het milieu behoeft natuurlijk geen verdere uitleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *