Trapleuning in kleur, wat zijn de opties?

Je bent aan het kijken voor een trapleuning, maar hij moet wel aansluiten bij de uitstraling van het interieur en bij de rest van de trap. Dit kan veel invloed hebben op de kleur en houtsoort, maar vooral op de trapleuning. Wat zijn de belangrijke dingen waar je op moet letten bij het kopen van trapleuningen en het kiezen van de kleur.

Vorm van de leuning

Voor je een trapleuning wilt kopen is het handig om te weten wat je wilt uitstralen. Kies voor een leuning met sleutelgat of dubbele duimgreep als je voor een klassieke uitstraling wilt gaan. Kies je voor een strakke uitstraling dan zal rechthoekig en vierkant goed passen in jouw huis. De leuningen die het vaakst gekozen worden zijn de leuningen met een ronde vorm. Een neutrale keuze dat in bijna ieder interieur tot zijn recht kom.

Soorten hout

Iedere soort hout heeft zijn positieve punten en negatieve punten. De soort die het vaakst wordt verkocht is grenen. Een lichte houtsoort die tot niet zo lang geleden de goedkoopste was. Een nadeel van deze soort is dat er snel deukjes in komen, omdat het een zachte houtsoort is. Als je een stevige en niet een al te dure leuning wilt hebben kun je het beste kiezen voor beukenhout. Buiten deze soort is eikenhout ook een veel gekozen houtsoort. En hardhout met een mooie uitstraling. In oude huizen zie je deze soort vaak terug.

Kleur

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je trapleuning een kleur te geven. De beste optie is dan leuning van beukenhout. Met deze soort kun je veel kanten op. Je kunt de gewenste kleur met lak toebrengen op je leuning. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een zwarte trapleuning te bestellen. Deze ontvang je dan gegrond in huis. Alleen nog aflakken en je bent klaar om te monteren. Afgelakte leuningen vind je meestal niet. Daar zijn 2 redenen voor:

  1. Bij de leuning kan de kleur anders uitkomen. De kleuren hebben niet altijd hetzelfde resultaat. Zelfs de RAL kleuren niet. De basis en het merk van de verf kan al veel verschil maken. Aan te raden is dus ook om alles in huis met hetzelfde merk verf te doen.
  2. Beschadigingen kunnen altijd voorkomen. Liever dat de grondverf beschadigd dan de afgelakte leuning. Er wordt dus aangeraden om de leuning thuis te lakken als deze hangt aan de muur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *