Deze factoren bepalen de prijs van een visgraat vloer

Zoek je een nieuwe houten vloer voor in je huis? Visgraat vloeren zijn populairder dan ooit – en met goede reden. Het bijzondere patroon tilt je interieur namelijk al snel naar een hoger niveau. Maar hoe mooi een vloer ook is, prijs speelt voor veel mensen een grote rol. Logisch dus dat je wilt weten waarom de ene vloer duurder is dan de andere. Daarom bespreken we in dit blog welke factoren de prijs van een visgraat vloer beïnvloeden.

Kwaliteit van het hout

Voor kwaliteit betaal je meer. Dat geldt voor vrijwel alles wat je kunt kopen. Bij visgraat vloeren is dat niet anders. Op de Nederlandse markt vind je visgraat vloeren van verschillende kwaliteiten hout. In de meeste gevallen komt het hout uit Europa en China. Kosten eiken visgraat vloer uit Europa vaak meer? Ja, maar dan heb je ook wat. Eikenhout uit Europese bossen is namelijk van hele hoge kwaliteit.

Daarbij: de opbouw van een eiken visgraat vloer uit Europa is anders dan de Chinese variant. De onderlaag van een Europees eiken visgraat vloer bestaat uit sterk berkenmultiplex. Ook is de toplaag een stuk harder en steviger dan die van een Chinese visgraat vloer. Het gevolg? De levensduur van Europese vloeren is hoger. Zo gaat het Europese eikenhout van eikenhout specialist Dutzfloors tot soms wel 40 jaar mee.

Aantal uitgevoerde bewerkingen 

Niet iedereen heeft dezelfde smaak qua interieur. En dat is maar goed ook! Dat betekent ook dat er veel verschillende soorten visgraat vloeren zijn. Er is dus voor ieder wat wils: qua kleur tot aan de kleinste details. 

Hoe die nuances ontstaan? Door bewerkingen uit te laten voeren op het hout. Over het algemeen geldt: voor vloeren met meer bewerkingen betaal je meer. Daartegenover staat wel dat je vloer dan volledig uniek is. Dankzij het maatwerk heeft niemand ter wereld zo’n vloer als jij. In tegenstelling tot bij massaproductie kun je helemaal zelf bepalen hoe jouw nieuwe vloer eruit komt te zien.

Hoeveelheid noesten op de planken

Naast de bewerkingen, heeft ook de sortering invloed op de prijs. Met sortering bedoelen we de hoeveelheid noesten op de planken. Dit zijn de donkere plekken waar een zijtak heeft gegroeid. Hoe meer noesten, des te goedkoper de visgraat vloer. Waarom? 

Volledig onbewerkt eikenhout heeft tot wel 90% noesten. Het is handmatig werk om de noesten weg te halen. De productie van een visgraat vloer met weinig noesten kost dus gewoon meer tijd, en is dus duurder. 

Toch kiezen de meeste mensen voor visgraat met minder noesten. Omdat het visgraat patroon van zichzelf al levendig is, maken veel noesten het tot een te druk geheel. En komt het patroon minder tot zijn recht – dat wil je liever niet. Want zoals we aan het begin vertelden, is het prachtige patroon immers waar mensen voor vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *