Parketvloer in huis

Parket is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten vloeren van hard hout. We onderscheiden twee soorten parket, te weten lamel en massief parket. Massief parket bestaat uit planken van minimaal 6 mm dik die daarna nog moeten worden gelakt of geolied. Lamelparket bestaat altijd uit verschillende lagen. Een lamelparket wordt afgewerkt door het hout te lakken of te oliën. Parketvloeren vragen wel om meer onderhoud dan bijvoorbeeld gietvloeren of PVC vloeren.

Dagelijks onderhoud

Wanneer u lang plezier wilt hebben van uw parketvloer is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Voor alle vloeren is het aan te raden om deze dagelijks droog te reinigen. Zandkorrels kunnen gemakkelijk tussen het hout blijven zitten en kunnen zo de laklaag beschadigen of de vloer bevuilen. Droog reinigen doet u het beste met een vloerwisser met statische stofdoek. Dit is niet moeilijk en bovendien snel te doen.

Onderhoud van de verschillende afwerkingen

Parketvloeren kennen verschillende afwerkingen. Sommigen zijn afgelakt met olie of hardwaxolie, andere parketvloeren zijn afgewerkt met lak. Deze verschillende afwerking vragen hun eigen specifieke onderhoud. Een vloer die is afgewerkt met olie of hardwaxolie onderhoud u door regelmatig te reinigen met een voedende zeep. Door goed te zepen kan een grote onderhoudsbeurt worden uitgesteld. Vraag na welk zeepproduct geschikt is voor uw vloer. Een a twee keer per jaar is het nodig dat u periodiek onderhoud uitvoert aan uw parketvloer. Hierbij reinigt u eerst de vloer met een goede reiniger ofwel ontvetter zodat de onderhoudsolie beter in de vloer kan trekken. Hoe beter de vloer verzadigd is met onderhoudsolie des te langer is deze bestand tegen vlekken.

Parketvloeren met een laklaag

Parketvloeren die zijn afgewerkt met lak vragen om een andere aanpak van het onderhoud. De parketvloer van Martijn de Wit vloeren reinigt u bijvoorbeeld het best met een speciale reiniger die geen vette laag achterlaat op het hout. Twee tot vier keer per jaar doet u een extra schoonmaakbeurt met een polish. Deze laat een beschermende laag achter en vult tevens kleine krasjes in het hout. Voor u de nieuwe laag polish aanbrengt, verwijderd u de oude door de vloer te reinigen met polishremover. Daarna kunt u simpel de nieuwe polish aanbrengen met een dweil of doek. Even laten drogen en de vloer kan er weer een hele tijd tegen.

Andere soorten vloeren

Verder kan je natuurlijk ook voor andere soorten vloeren kiezen, zoals gietvloeren, vinyl vloeren of Martijn de Wit PVC vloeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *