JE HUIS GELUIDSDICHT MAKEN

Het liefst wonen we allemaal in een vrijstaand huis. Helaas is dat in ons dichtbevolkte landje niet altijd mogelijk. Als je vaak feestjes geeft, van muziek houdt of een instrument bespeelt kan je hierdoor al snel in conflict raken met je buren. Lees daarom hier hoe je jouw huis geluidsdicht maakt.


Ramen

Dubbelwandige ramen laten veel minder geluid door. Een ander voordeel hiervan is dat er minder kou en warmte van buiten naar binnenkomt. Natuurlijk is het belangrijk om je ramen dicht te houden als je muziek gaat luisteren of spelen. Door aan de binnenkant van je raam een tochtstrip te plaatsen sluit je alle kieren af. Hierdoor gaat er nog minder geluid door de ramen. Ook raamdecoratie plaatsen helpt.


Raamdecoratie

Kies voor gordijnen of vouwgordijnen op maat met een dikke stof. Dit houdt het geluid beter tegen. Andere goede opties zijn gevoerde gordijnen of verduisterende gordijnen. Lamellen houden het geluid juist minder goed tegen. Er zijn ook geluidsisolerende gordijnen. De juiste raamdecoratie verbetert daarnaast de akoestiek in je huis.

Kieren en naden

Op de plekken waar er tocht door de kieren en naden komt, kan het geluid ook ontsnappen. Sluit deze plekken daarom af met tochtstoppers of tochtstrippen. Bij je voordeur zijn er vaak plekken waar veel tocht is, zoals bij kieren en je brievenbus. Check ook de zolder, dak, ramen en andere deuren op tocht. Ook bij kieren en naden in de muur of vloer kan er tocht ontstaan. Deze kun je dichten met kit of plinten.


Koptelefoon

Een simpelere oplossing is het dragen van een koptelefoon of bluetooth oordopjes als je muziek luistert of maakt. Met een noise cancelling koptelefoon kan je helemaal opgaan in de muziek, omdat je geen achtergrondgeluid meer hoort. Zo sla je twee vliegen in één klap: de optimale muziekbeleving en minder overlast voor je buren.


Wandpanelen

Met lijm of schroeven kan je geluidsisolerende wandpanelen van hout of kunststof bevestigen aan je muur. Deze absorberen het geluid.

Vloerkleed

Als je onderburen hebt is het handig om een dik vloerkleed neer te leggen. Hoe dikker het vloerkleed hoe meer het geluid tegenhoudt. Dit geeft je huis ook een fijne sfeer. Loop hier niet met schoenen op. Dikke vloerkleden zijn lastig schoon te maken, waardoor ze snel vies worden. Als je een huisdier hebt is het niet aan te bevelen om een vloerkleed te nemen, omdat dieren vaak vieze pootjes hebben en soms plassen op het vloerkleed.

Meubels

Qua meubels kan je het beste kiezen voor stoffen meubels, omdat deze het geluid het beste absorberen. Denk aan een stoffen bank en stoffen stoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *