De overwegingen voor een warmtepomp bij renovatie

Het renoveren van je woning kan een flinke klus zijn. Misschien ga je een gedeelte of de volledige woning verbouwen. En waarom zou je dan niet meteen nadenken over de mogelijkheden om duurzamer je woning te verwarmen? Een warmtepomp is een veelgehoord alternatief voor de stookolieketel of de cv-ketel. In dit artikel gaan we verder in op de mogelijkheden en overwegingen voor een warmtepomp bij renovatie.  

All-electric of hybride verwarmen

Met een zogeheten all-electric warmtepomp bespaar je 100% op je gasverbruik voor het verwarmen van je woning en het verwarmen van water voor je keuken en badkamer. Maar mogelijk is je cv-ketel of stookolieketel nog goed en vind je het daardoor zonde om deze weg te doen. Of je wilt om bepaalde redenen liever in stappen verduurzamen. In dat geval zou een hybride warmtepomp een goede keuze kunnen zijn die kan samenwerken met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het grootste deel voor het verwarmen van je woning en alleen als het echt nodig is bij piekbelasting dan springt je cv- of stookolieketel nog bij. Dat zorgt toch al voor een aanzienlijke gasbesparing.

Warmtepomp combineren met radiatoren?

Een warmtepomp combineren met radiatoren is zeker mogelijk. Die kunnen heel goed met elkaar samenwerken. Vaak wordt gedacht dat een warmtepomp alleen kan samenwerken met vloerverwarming of lage temperatuur verwarming. Het is voor de samenwerking met radiatoren wel belangrijk dat je huis voldoende verwarmd kan worden en de warmtepomp moet hiervoor voldoende rendement hebben. Er zijn ook zogeheten hoge temperatuur warmtepompen verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld zijn om op hoge temperatuur te werken. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat een betere isolatie en lagere temperatuur wel zorgt voor een beter rendement.   

Kijk naar de mogelijkheden voor premie

In Vlaanderen gelden premies voor warmtepompen in bestaande woningen, niet voor nieuwbouwwoningen. De zogeheten Mijn VerbouwPremie. De hoogte van de premie verschilt per soort warmtepomp en geldt zowel voor all-electric als hybride warmtepompen. Er zitten verschillende voorwaardes aan vast en je kunt deze binnen 24 maanden na installatie aanvragen. Uiteindelijk een hele mooie meevaller als je een warmtepomp laat installeren, dus goed om rekening mee te houden.   

Dit artikel geeft je alvast een aantal handvatten om te overwegen bij het renoveren van je woning. Het perfecte moment om te kijken of duurzamer verwarmen mogelijk is. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *