Tips om je huis leeg te maken

Je huis leeg maken is een enorme klus. Maar soms moet het gebeuren. Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen, maar ook als je gaat verbouwen is je inboedel leegmaken van één of meerdere ruimtes een goed idee. Zo voorkom je dat je meubels beschadigen of dat alles onder de stof komt te zitten. Dit zorgt namelijk op de lange termijn voor alleen maar meer werk.

Schakel hulp in

Nummer één tip als je je huis moet leegmaken is: doe het niet alleen. Het is echt aan te raden om hulp te vragen aan familie of vrienden. Ook zijn er professionals die gespecialiseerd zijn in huizen leegmaken. Je kunt hen ook inschakelen als je wilt dat het snel en goed gebeurd. Welke hulp je ook inschakelt, het gaat heel veel tijd en moeite schelen.

Geef weg

Verhuizen is een heel mooi moment om eens na te gaan of je spullen die je bezit eigenlijk nog wel nodig hebt. Eigenlijk kun je alles door je hand laten gaan en je afvragen ‘voegt dit iets toe voor mij’. Als het antwoord nee is, kun je het weggeven of weggooien. Soms helpt het om bepaalde regels aan te houden voor jezelf, zodat je wat makkelijker keuzes kunt maken. Bijvoorbeeld ‘alles wat ik een jaar niet heb gebruikt gooi ik weg (tenzij het emotionele waarde heeft’ of ‘herinneringen moeten in één verhuisdoos passen’. Zo zorg je dat je niet heel veel dingen met je mee verhuisd die je eigenlijk niet nodig hebt.

Organiseer

Het is belangrijk om te zorgen dat het inpakken van al je spullen georganiseerd gebeurd. Maak categorieën en sorteer al je spullen. Dan maak je per categorie een doos of dozen, en schrijf je op de buitenkant wat er in de doos zit. Je kan categoriseren op ruimte, bijvoorbeeld ‘slaapkamer’ ‘keuken’, maar je kan ook categorieën maken als ‘alledaags gebruik’ ‘boeken’ en ‘beddengoed’. Het is maar net wat je fijn vindt. Let wel op dat je je echt houdt aan deze categorieën, anders raak je alles kwijt wanneer het eenmaal in dozen zit en weet je niet meer waar je moet beginnen met uitpakken. Wanneer je je aan bovenste tips houdt, gaat het inpakken van je huis een stuk makkelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *