Vocht in huis: gezondheid en bestrijding

Dat vocht in huis slecht is voor je gezondheid, wist je waarschijnlijk al. Maar welke klachten horen hierbij? En wat kun je doen om vocht in huis te voorkomen of bestrijden? Je leest het in dit artikel!

Gezondheidseffecten van vocht in huis

Uit onderzoek blijkt dat een luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent moet zijn. Wanneer je last hebt van vocht in huis, ligt dit percentage veel hoger. Op den duur ga je dit merken aan je gezondheid: je krijgt last van allerlei vage klachten. Vaak zijn deze klachten astmatisch of reumatisch. Heb je zelfs schimmel of ongedierte in huis? Dan kunnen er ook diverse allergische reacties opspelen.

De volgende gezondheidsklachten zijn te herleiden aan een te hoge luchtvochtigheid in huis:

  • Astmatische klachten: denk hierbij aan benauwdheid, geprikkelde keel en hoesten.
  • Reumatische klachten: zoals spier- en gewrichtspijn.
  • Ontstekingen aan de holtes en luchtwegen: bijvoorbeeld de neus- of voorhoofdholte, maar ook ontstekingen aan de longblaasjes of luchtwegen. 
  • Allergische reacties: zoals huid- of oogirritatie.
  • Verzwakt immuunsysteem: het immuunsysteem verzwakt doordat je lichaam constant moet vechten tegen de gevolgen van vocht in huis. 
  • Vermoeidheid. 

Vocht in huis bestrijden

Om vocht in huis te bestrijden, zal eerst de oorzaak achterhaalt moeten worden. De methode van is namelijk afhankelijk van het soort vochtprobleem. De meest voorkomende vochtproblemen zijn:

  • Optrekkend of opstijgend vocht: grondwater trekt via de muur omhoog. 
  • Doorslaand vocht: regenwater trekt van de buitenmuur naar binnen, vaak doordat de gevel poreus is.
  • Condensatievocht: wordt ook wel leefvocht genoemd en ontstaat door het dagelijkse leven en huishoudelijke taken. 
  • Lekkage: een lek in de waterleidingen, badkamer, het dak of de dakgoten kan vochtproblemen veroorzaken.

Vochtbestrijdingsmethodes

Zodra de oorzaak van het vochtprobleem is vastgesteld door een professional, kan het bestrijden van het probleem beginnen. Vaak heb je keuze uit één of meer methodes per vochtprobleem. 

Opstijgend vocht kan worden behandeld door het injecteren of onderkappen van muren. Bij injecteren wordt de muur behandeld met een vochtwerend middel en bij onderkappen wordt er een horizontale vochtkering geplaatst.

Bij doorslaand vocht kun je ervoor kiezen om de gevel te laten impregneren met een waterafstotend middel of door te kiezen voor nieuwe gevelbekleding.

Heb je last van condensatievocht? Ventileer je woning dan minimaal 15 minuten per dag en laat ventilatieroosters altijd open staan of laat een mechanisch ventilatiesysteem installeren.

Bij lekkage is de methode van bestrijding afhankelijk van het soort lekkage: het lekkende deel van de waterleiding wordt vervangen of je hebt nieuw sanitair, nieuwe dakbedekking of dakgoten nodig. Op https://www.bouwadviseur.be/vochtbestrijding/ lees je meer informatie over vochtbestrijding!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *