Maak je huis veiliger

Op dit klussersplatform hebben we al talloze tips meegegeven om je huis te verbeteren en zelfs volledige ruimtes te verbouwen of renoveren. Nu zijn we aanbeland aan een enorm belangrijk onderdeel van wonen, namelijk veiligheid. Niets gaat boven een veilig gevoel in je eigen woning, en dit begint met een grondige controle van alle in- en uitgangen.

Start met goede gewoontes

De meest gangbare manier om een woning te betreden is langs de deur. Veelal wordt deze ingang meermaals per dag gebruikt – vaak ook door meerdere personen – waardoor het gemakkelijk is om het overzicht te verliezen of de deur al dan niet afgesloten is. Veiligheid start met het steeds aandachtig afsluiten van je woning met een slot, zelfs al ga je maar even naar de bakker of een kleine wandeling maken met de hond.

In kaart brengen van alle in-en uitgangen

Om de veiligheid van je woning te verbeteren, moet er eerst een grondige controle gebeuren van alle in-en uitgangen. Dit kan je zelf doen, of je kan een onafhankelijke veiligheidsadviseur inschakelen. Die kan in no time een overzicht maken van alle toegangen en hun mogelijke gebreken. Inbrekers of andere mensen met slechte intenties die in je woning proberen binnen te dringen, zullen niet enkel deuren gebruiken. Vergeet daarom ook niet om naar ramen, poorten en dakkoepels te kijken.

Analyse van de sloten

Na het in kaart brengen van alle in-en uitgangen, volgt een grondige analyse. Volgende punten kunnen onderzocht worden:

  • Klemt het slot?
  • Zijn er al problemen geweest met het slot?
  • Is er (oude) braakschade?
  • Beschikt er iemand onbevoegd over een sleutel of ben je in het verleden al een sleutel kwijtgeraakt?
  • Steekt het slot uit (en is het daarmee gemakkelijk uit te nemen met een tang)?
  • Zit de sleutel al jaren muurvast in het slot?

Indien het slot al redelijk oud is of er op één van bovenstaande punten ‘ja’ wordt geantwoord, is het waarschijnlijk tijd om dit te verbeteren.

Sloten vervangen of versterken

Sloten van bepaalde ouderdom of met problemen zoals bovenstaande voorbeelden, dienen best volledig vervangen te worden. Wil je de algemene veiligheid verhogen, dan kan je extra sloten toevoegen. Bij de keuze van een nieuw slot ga je best voor een meerpuntslot, dit slot sluit op meerdere plekken in de deur en is daarom bijna onmogelijk om te forceren. Veiligheidssloten beschikken dan weer over certificaatsleutels zodat het onmogelijk is zonder het certificaat een sleutel te laten bijmaken. Ook dit slot is inbraakveiliger, een inbreker heeft veel meer tijd nodig om dit slot te kunnen forceren en hierdoor is de kans groter dat ze betrapt worden indien ze dit toch proberen.

Vergeet niet dat je bij elke stap van het optimaliseren van alle sloten, steeds terecht kan bij slotenmakers zoals Slotenmaker Lucas Claes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *