Wat je moet weten voor je je badkamer renoveert

Je badkamer verbouwen of renoveren kan een heuse kost met zich meebrengen dus zorg je best dat je op voorhand weet waar je aan begint. Alles staat of valt met een goede voorbereiding, dus heb je best een plan klaarstaan. Lees hier wat je moet weten voor je begint aan je renovatie en enkele tips om het budgetvriendelijk te houden. 

Hoe beperk ik mijn (sanitaire) kosten?

Als je van plan bent om je hele badkamer te verbouwen houdt dat ongeveer in dat je je waterleiding vervangt en eventueel omlegt, en dat je nieuw sanitair en een vloer legt. Je prijskaartje van de verbouwingen is afhankelijk van hoe groots je de renovatie ziet, in welk materiaal je investeert en natuurlijk je budget. 

Een belangrijke kost wanneer je renoveert zijn je sanitaire producten. Denk er dus zeker over na om je sanitair te vervangen met merken die optimaal zijn voor verbouwingen en nieuwbouw. Vergeet ook zeker niet duurzaamheid in te rekenen, zodat je op lange termijn kosten kan sparen en winst maken moest je ooit je pand verkopen. Denk bijvoorbeeld aan een Geberit toilet dat aan beide eisen voldoet.

Het uurloon van een vakman die voor jou de renovatie doet is naar schatting €40 per uur, dus als je wat verstand hebt van verbouwingen kan je overwegen om het zelf te doen. Je bent dan wel meer tijd kwijt (denk dan ook zeker aan het uitpluizen van materialen) en moet thuis zijn in veel markten, maar het is wel kosteneffectiever. 

Vergeet als laatste ook zeker niet een ventilatieplan op te stellen. Je wil in een gezonde ruimte blijven leven zonder schimmels, dus calculeer dit in je plannen. Je kan een raam installeren voor natuurlijke verluchting, maar in wintermaanden kan dat onaangenaam zijn. Daarbovenop kan natuurlijke ventilatie niet altijd garanderen dat al het vocht weg gaat. Als je een geautomatiseerd ventilatiesysteem in huis haalt kan je wel gerust zijn dat al het vocht en schimmels weg zijn. 

Badkamermeubels en decoratie

Onderschat niet wat versiering kan doen met een ruimte. Welke badkamer accessoires je installeert veranderen veel aan het uiteindelijke voorkomen. Als je een voorkeur hebt voor strakke en moderne badkamers kan je best plaatmaterialen in huis halen. Maar als je een warmere sfeer wilt, opteer dan voor houten meubels. Badkamedecoratie kan trouwens ook praktisch zijn. Denk aan spiegels (eventueel met licht rond), shampoohouders of kastjes die je tegen de douchewand kan plakken, knappe handdoekrekken enzovoort. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *